Airfryer gezond?

Eten bereiden met een airfryer: gezond of niet?

We leven in een maatschappij waarin gezond eten ontzettend belangrijk is. Je kent het misschien wel: iedere dag vlieg je van hot naar her voor je werk, je gezin, je vrienden en ga zo maar door. Er blijft soms weinig tijd over om gezond te koken binnen de minimale tijd die je over hebt, waardoor je voor de makkelijke en vaak vette optie kiest. Dat is verleden tijd met de komst van de airfryer. Airfryers is dé oplossing voor gezond willen eten zonder daar al te veel tijd aan te hoeven besteden. Steeds meer mensen kopen een airfryer om het gemak in de keuken te verhogen. Helemaal omdat een airfryer niet alleen bedoeld is voor het klaarmaken van frietjes en snacks: met de juiste recepten uit kookboeken voor je airfryer kun je heerlijk divers avondeten. Maar is eten bereiden in een airfryer gezond of valt dat allemaal wel mee? Hieronder lees je meer over hoe gezond eten uit een airfryer is.

Airfryer gezonder dan frituurpan

We kunnen in ieder geval vooropstellen dat de airfryer een gezond alternatief is van de frituurpan. Ben jij gek op het klaarmaken van patat en lekkere snacks maar wil je het liefst wat gezonder eten? Dan is de airfryer hét apparaat voor jou. Waarom? Heel simpel: in tegenstelling tot een frituurpan wordt eten in de airfryer klaargemaakt door middel van hete lucht. Het is als het ware een heteluchtfriteuse waarbij de lucht ervoor zorgt dat eten gaar wordt met een knapperig randje. Hierbij hoef je nauwelijks tot geen olie te gebruiken; het vet dat in een product zit lekt in het mandje onder de bakpan. In een oven blijft patat juist in eigen vet zitten terwijl het bakt, in het geval van een airfryer is dit niet zo. Bij sommige airfryers heb je een beetje olie nodig, bij andere merken hoeft dit helemaal niet. Zo bepaal je dus zelf ook nog eens hoeveel extra vet er aan je eten wordt toegevoegd. Wist je dat patat uit de airfryer tot wel 80% minder vet bevat dan patat die je klaarmaakt in de frituurpan? Zo mogen we wel stellen dat airfryer patat gezond of in ieder geval gezonder is dan patat uit de frituur. Alleen daarom is het al een goede investering wanneer je thuis regelmatig friet en snacks klaarmaakt. Maar dat is niet de enige reden waarom je moet beginnen met airfryers vergelijken voor de beste deal voor jou. Je kunt namelijk nog veel meer eten bereiden in zo’n apparaat: van broodjes tot gegrilde groenten en van verse vis tot aan vleesgerechten, alles is mogelijk. Dus wil jij gezonder eten, kies dan voor een airfryer in plaats van de oude frituurpan.

Speciale producten voor airfryer

Hoewel je dus van alles in de airfryer kunt leggen om te garen, braden, grillen of frituren is het goed om te weten dat je speciale producten hebt voor zo’n heteluchtfriteuse. Niet ieder product dat je kunt frituren is even lekker uit de airfryer. Een gewone bitterbal is bijvoorbeeld een stuk droger en bleker dan bitterballen die voor de airfryer zijn geproduceerd. Ook patatjes kunnen anders smaken, waardoor het aan te raden is om voor speciale airfryer patat te gaan. Gelukkig heb je hierin ruim de keuze. Kijk maar eens in de vriezers in de supermarkt en je zult zien dat je ruim de keuze hebt wat betreft airfryer snacks. Hierbij moeten we natuurlijk wel een kanttekening maken dat dergelijke snacks nooit gezond zijn. In bitterballen, kaassoufflés, bamischijven en patat zitten natuurlijk best wat koolhydraten en calorieën, ook wanneer je het in de airfryer klaarmaakt. Feit is echter wel dat het minder vet is dan wanneer je het in andere apparaten zoals een frituurpan bereidt. Uiteraard kun je in een airfryer zeker gezond koken: hierin maak je bijvoorbeeld de lekkerste groente gerechten klaar die vol vitaminen zitten. Wij raden het aan om voor een divers voedingspatroon te gaan vol vitaminen, eiwitten en mineralen, ook wanneer je je airfryer wekelijks tot dagelijks gebruikt. Op die manier is een airfryer met een gezonde levensstijl een hele goede combinatie, mits je dus niet elke dag patat en snacks eet.

Gezond brood bakken airfryer

Het bijzondere van de airfryer is hoe multifunctioneel het apparaat is. Met een Philips XL airfryer of een airfryer van Tristar kun je bijvoorbeeld overheerlijk brood bakken. En daar heb je helemaal niet zoveel voor nodig: 250 gram tarwebloem of meel, 175 ml lauw water, 4 gram zout en een halve theelepel gedroogde gist. Als eerste stap meng je alle droge ingrediënten in een bak, waarna je het water toevoegt. Kneed het geheel tot een grote deegbal en zorg er in ieder geval voor dat al het meel is opgenomen. Laat het deeg daarna in een grote bak rusten, het liefst tussen de 12 en 18 uur lang. Maak vervolgens een mooie bol en strooi een beetje bloem over de bovenkant. Tussendoor laat je de airfryer opwarmen op 200 graden, zodat het deeg direct in een heet apparaat kan. Maak de bovenkant van het deeg een beetje nat voor een extra knapperig korstje en leg de bol in de airfryer. Bak het geheel in een half uur klaar en zet de baktemperatuur na tien minuten op 190 graden. Is de baktijd om? Controleer dan of je brood gaar is door op de onderkant te kloppen. Als dit hol klinkt, dan is je brood uit de airfryer helemaal klaar. Op die manier hoef je nooit meer naar de supermarkt wanneer je brood op is. Hoe handig is dat?

Gezonder leven met juiste airfryer recepten

Natuurlijk zijn er nog veel meer gezonde recepten voor je airfryer. Heb je eenmaal de juiste airfryer aanbieding te pakken? Dan kun je beginnen met verantwoord frituren, bakken, grillen en braden. Zo kun je in de airfryer allerlei soorten groenten bereiden. Wat dacht je van gegrilde maïs, verse courgette met tonijn of gegrilde paprika? Ook mager vlees en vette (maar gezonde) vis heb je binnen no time met een krokant korstje in de airfryer klaargemaakt. Onze tip is om een airfryer kookboek aan te schaffen of om online gezonde recepten op te zoeken. Bij sommige airfryers krijg je niet alleen airfryer accessoires maar ook een gratis receptenboekje cadeau!

Airfryer aanbieding
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart