Gebruik airfryer

Hoe gebruik je een airfryer?

Je hebt een airfryer gekocht en je wilt er eigenlijk direct mee aan de slag. Maar: waar begin je? Hoe gebruik je een airfryer precies en waar moet je op letten? Een airfryer is ontzettend gemakkelijk in gebruik. Zodra je eenmaal doorhebt hoe zo’n heteluchtfriteuse werkt is, hoef je niet eens meer na te denken en gaat het hele bakproces automatisch. Om je een handje te helpen omtrent airfryer gebruik hebben we op deze pagina informatie voor je verzameld. Hier vertellen we je onder andere meer over een airfryer voor de eerste keer gebruiken en geven we je enkele tips om de lekkerste gerechten klaar te maken. Haal de benodigdheden van je lievelingsrecept in huis en bakken maar!

Tips airfryer eerste gebruik

Bij vrijwel iedere airfryers zit een handig boekje waarin je meer kunt lezen over het eerste gebruik van je airfryer. Bij sommige goedkope airfryers zit geen instructieboekje begrepen; dergelijke handleidingen kun je vaak wel gewoon online vinden. Nadat je een airfryer uit de doos hebt gepakt, is het nodig om alle stickers op het apparaat te verwijderen. Dit omdat het apparaat warm wordt en je natuurlijk niet wilt dat stickers gaan smelten in je keuken. Check ook altijd voor de zekerheid of er in de airfryer verpakkingsmateriaal of iets anders zit, voordat je het apparaat aansluit op je stroomnetwerk. Maak voor het eerste gebruik de binnenkant en de pan of de mand van de airfryer schoon. Doe dit met een zachte afwasborstel of een doekje zodat je de laag niet beschadigt. Maak de onderdelen droog, steek de stekker in het stopcontact en je eerste bakprogramma met een airfryer kan beginnen!

Het instellen en bedienen van een airfryer is ontzettend gemakkelijk: iedere airfryer werkt ongeveer hetzelfde. Het enige dat je moet weten is de baktijd en de temperatuur van het eten dat je klaar wilt maken. Beschikt je airfryer over een digitaal systeem? Dan kun je kijken of er een voorgeprogrammeerd programma in het apparaat staan dat je aan de hand van de knoppen aan kunt zetten. Meestal zijn er bakprogramma’s voor bijvoorbeeld frietjes, vlees en brood te vinden op zo’n airfryer. Vind je al die programma’s maar ingewikkeld? Geen probleem: je kunt hierop ook altijd gewoon zelf de temperatuur en de tijd instellen. Dat is wel zo gemakkelijk! Het kan ook zijn dat je over een airfryer beschikt met een draaiknop. Hiermee stel je altijd zelf de tijd en de temperatuur in. 

Waar zet je een airfryer neer?

Voordat je begint met het gebruiken van de airfryer is het goed om te weten waar je de airfryer het beste neer kunt zetten. Omdat het apparaat warm wordt tijdens het bakken, frituren en grillen is het aan te raden om de airfryer op een warmtebestendige ondergrond te zetten. Vandaag de dag zijn veel aanrechten hittebestendig, maar wanneer je dit niet zeker weet moet je absoluut voorbereidingen treffen. Ook wanneer je zuinig bent op het aanrechtblad is het aan te raden om voor een andere kwalitatieve ondergrond te zorgen die tegen hitte kan. Zorg er daarom voor dat je een onderzetter of een snijplank van steen hebt die je onder de airfryer kunt plaatsen. Veel heteluchtfriteuses worden namelijk warm tijdens het gebruik ervan. Let er hierbij op dat de achterkant van het apparaat vrij is, omdat daar meestal de ventilator zit die de hitte naar buiten brengt. Op die manier kun je veilig aan de slag met een airfryer.

Eerste keer bakken met een airfryer

Grote kans dat je bij de eerste ronde met de airfryer even moet wennen aan het apparaat. Het maakt niet uit hoe duur of goedkoop je airfryer is of van welk merk het apparaat komt: iedere airfryer zoemt en maakt dus geluid. Hierbij ligt het wel aan het merk hoe hard dit geluid is: een duurdere airfryer van Philips maakt bijvoorbeeld minder geluid dan een goedkope airfryer van een paar tientjes. Het is logisch dat een airfryer geluid maakt, omdat het apparaat werkt op basis van hetelucht. Die lucht moet roterend worden aan- en afgevoerd met behulp van een soort ventilator, dat is precies het geluid dat je hoort. Let ook op dat bij de eerste keer gebruik airfryer er een bepaalde chemische lucht uit kan komen. Wanneer je alle stickers en overige materialen hebt verwijderd, kan er geen sprake zijn van verbranding daarvan. Je ruikt de nieuwigheid van het apparaat; iets wat je bijvoorbeeld ook hebt wanneer je een nieuwe oven of een nieuwe magnetron voor het eerst aanzet. Geen zorgen dus! Het is goed om een eerste ronde dus even te ‘proefdraaien’ zodat de geur eruit kan gaan. Dit proefprogramma hoeft maar 30 tot 60 seconden te duren, zodat je weet dat het apparaat het in ieder geval goed doet.

Moet je een airfryer voorverwarmen?

Veel mensen kiezen voor de airfryer in plaats van voor de oven of frituurpan omdat een airfryer zo snel warm is. Bij de meeste airfryers wordt het aangeraden om het apparaat even op te laden warmen. Geen zorgen: dit duurt niet zo lang. Binnen twee tot drie minuten is de airfryer al warm genoeg om te gebruiken. Dit geldt overigens niet voor iedere airfryer. In de handleiding van je airfryer staat precies of voorverwarmen wenselijk is of niet. Het kan ook maar zo zijn dat je direct na het aanzetten van de heteluchtfriteuse de frietjes in de pan van de airfryer kunt doen. Voor het beste resultaat raden wij in ieder geval aan om je airfryer van Tefal of airfryer van Princess een minuut of twee voor te laten verwarmen. Sommige gerechten, zoals vlees en vis, moeten immers eerst van de buitenkant ‘dicht schroeien’ waarna de binnenkant gegaard wordt. Dat kan het beste wanneer de airfryer al op temperatuur is.

Overige tips gebruik airfryer

Nu je een beetje weet hoe een airfryer werkt en hoe je dit apparaat het beste kunt gebruiken, is het tijd om te beginnen. Ga je voor je eerste bakbeurt voor een pan frietjes of kies je liever voor een een gegrild stukje vlees of vis? Je hoeft de airfryer niet per se onder een afzuigkap neer te zetten, omdat er vrijwel geen vieze luchtjes uit het apparaat komen. Je kunt het apparaat gewoon op een onderzetter op het aanrecht zetten, ook wanneer daar keukenkastjes boven hangen. Er komt namelijk warme lucht uit de achterkant van de airfryer die nooit heet is en die er niet voor kan zorgen dat er ook maar iets in je keuken verbrandt. Je zult zien dat het bakken met een airfryer ontzettend gemakkelijk gaat en veilig is.

Airfryer aanbieding
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart