Schoonmaken airfryer

Schoonmaken airfryer: tips en tricks

Des te moeilijker misschien de keuze is voor de juiste airfryer, des te gemakkelijker is het schoonmaken van de airfryer waar je uiteindelijk voor gekozen hebt. Airfryers vergelijken voor de beste deal is altijd een aanrader voordat je een aankoop doet. Hierbij moet je op verschillende punten letten. Hoe groot is bijvoorbeeld de mand waarin je eten klaar kunt maken en hoe gemakkelijk kun je de airfryer schoonmaken? Moet je het mandje airfryer schoonmaken met de hand of kan het geheel in de afwasmachine? Natuurlijk is dit voor iedere airfryer anders. Om het je wat gemakkelijker te maken hebben we enkele tips en tricks omtrent je airfryer of je airfryer xl schoonmaken op een rij gezet. We verklappen in ieder geval al dat het absoluut niet moeilijk is en dat het binnen no time gepiept is.

Wat moet je schoonmaken van een airfryer?

Wanneer je een airfryer regelmatig gebruikt, moet je het apparaat ook regelmatig schoonmaken. Wij raden het aan om na iedere bakbeurt de mand schoon te maken en de rest van het apparaat vetvrij te maken. Op die manier kun je het langst genieten van je Philips XL airfryer, je Actifry van Tefal of je airfryer van een ander merk. Tijdens het bakken van bijvoorbeeld frietjes, snacks of andere lekkernijen komt er vet vrij uit het product dat klaargemaakt wordt. De airfryer beschikt over een handige opvangmand waarin dat vet wordt opgevangen, zonder dat het product in het vet blijft liggen. Dat is ideaal, want daardoor is alles wat je in een airfryer klaarmaakt gezonder dan wanneer je het bijvoorbeeld in een oven of een frituurpan maakt. Om je airfryer zo lang mogelijk goed te houden, is het aan te raden om na iedere beurt dit vet en overige kruimels en meer te verwijderen. Hoe je dat het beste kunt doen, lees je hieronder.

Schoonmaken airfryer met handwas

Het grootste deel van de onderdelen en accessoires van airfryers kun je in de vaatwasser schoonmaken. Dat scheelt veel tijd en energie. Toch raden we het aan dat wanneer je wat meer tijd hebt, je de onderdelen van de heteluchtfriteuse gewoon met de hand schoonmaakt. Waarom? Heel simpel: op die manier wordt er vaak net iets beter omgegaan met de anti-aanbaklaag van de airfryer. De kans is hierbij kleiner dat er iets beschadigd wordt aan de onderdelen van het apparaat en dat is wel zo prettig. Naast het schoonmaken met een sopje en een zachte borstel zijn er nog andere stappen die je kunt ondernemen om hardnekkig vet te verwijderen. Een airfryer schoonmaken met citroensap is bijvoorbeeld een goede tip. Hiervoor heb je een bekertje of een bakje nodig dat in de airfryer geplaatst kan worden en tegen hitte kan. Doe daar de citroensap in en plaats het geheel in de airfryer, waarna je het apparaat 20 minuten op 180 graden aanzet. Je zult verbaasd zijn hoe het vet na deze ‘bakbeurt’ losgelaten heeft van de randen van de airfryer. 

Je airfryer schoonmaken met citroen kan ook; hiervoor geldt hetzelfde principe maar dan moet je wat extra water toevoegen. Na de bakbeurt moet je nog wel even met een doekje langs de randen om de viezigheid weg te vegen. Wedden dat dit binnen no time gebeurd is en je airfryer weer als nieuw eruit ziet? Op die manier is een airfryer ingebrand vet schoonmaken erg gemakkelijk zonder dat je daar heel veel voor hoeft te doen.

Kun je alle airfryers hetzelfde schoonmaken?

Niet alle airfryers kunnen op dezelfde manier worden schoongemaakt. Daarmee bedoelen we dat niet iedere airfryer over onderdelen beschikt die je in de vaatwasmachine kunt doen. Controleer dus altijd de handleiding van jouw airfryer of dit mogelijk is. Wanneer je er echter toch voor kiest om je airfryer met de hand schoon te maken, maakt het dus niet of je voor Philips airfryer schoonmaken gaat of dat je een airfryer van een ander merk schoon moet krijgen. Naast het schoonmaken met citroensap of citroen zijn er andere manieren om je airfryer vetvrij te krijgen. Een airfryer mandje schoonmaken kan over het algemeen gewoon onder de kraan of in een bak met een sopje. Gebruik hierbij altijd een zachte doek of een zachte borstel zodat je het materiaal zo min mogelijk aantast. 

Hete lucht friteuse schoonmaken vaatwastablet

Ook goed om te weten: kies je er toch voor om de onderdelen in de vaatwasser te stoppen? Dan kan het zijn dat de vaatwasser niet alle hoekjes van bijvoorbeeld het mandje kan schoon krijgen. In dat geval moet je alsnog zelf aan het poetsen. Een airfryer schoonmaken met een vaatwastablet is hierbij een absolute aanrader. Doe een vaatwastablet met warm water in de binnenpan van je heteluchtfriteuse en laat het geheel een uur intrekken. Vervolgens spoel je de bak af met warm water en zul je zien dat de vette stukken aan de randen hebben losgelaten. Extra tip: voor de hoekjes kun je een tandenborstel met een zachte borstel gebruiken. Naast citroensap, citroen en een vaatwasblokje kun je ook friteusereiniger gebruiken; deze reiniger gebruik je op dezelfde manier zoals je met een vaatwasblokje de binnenpan schoonmaakt.

Verwarmingselement hete lucht friteuse schoonmaken

Tot slot moet je natuurlijk niet vergeten om het verwarmingselement van je airfryer schoon te maken. Dit element vind je bovenin het apparaat, precies boven de mand. Tijdens het bakken kunnen er spetters vet op het verwarmingselement terecht komen. Omdat je dit onderdeel niet los kunt maken, is het iets lastiger om het geheel schoon te krijgen. Zorg er in ieder geval voor dat het element koud is wanneer je aan de slag gaat, om het op een veilige manier schoon te maken. Meestal krijg je de vetvlekken er af met een natte doek met een sopje; als dit niet het geval is is kun je aan de slag gaan met bakpoeder. Zet je airfryer op de kop en combineer 3 gram bakpoeder met 100 ml water en dep die combinatie op de vetvlekken. Laat dit even intrekken en zet de airfryer voor 30 minuten rechtop. Vervolgens doe je de bak terug in de airfryer met een laagje water en zet je de airfryer voor 20 minuten aan op 200 graden. De bakpoeder zorgt er door verhitting voor dat de vlekken worden verwijderd. Na de 20 minuten laat je het geheel afkoelen en dep je met een natte doek de overblijfselen van de bakpoeder weg. Zo wordt je gehele airfryer weer zo goed als nieuw en kun je des te langer genieten van het apparaat.

Airfryer aanbieding
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart