Eenvoudige cinnamon rolls met glazuur uit de Airfryer

Beschik je over een goede Airfryer dan weet je ongetwijfeld als geen ander dat je nog veel meer met zo’n heteluchtfriteuse kunt dan alleen het bakken van knapperige friet. Met een speciale bakvorm en eventueel andere Airfryer accessoires bak je namelijk ook de lekkerste cakes, brownies en andere fraaie zoetigheden. Wist je bijvoorbeeld dat je hele smakelijke cinnamon rolls klaar kunt maken in een Airfryer? Cinnamon rolls uit de Airfryer zijn net zo lekker als wanneer je ze in de oven bakt. Een bijkomend voordeel is dat een Airfryer nóg gemakkelijker in gebruik is dan een oven. Als dat je niet overhaalt om aan de slag te gaan…

Cinnamon rolls zijn van oorsprong Zweeds; daar worden ze ook wel kanelbulle of kanelbullar genoemd. Door de jaren heen zijn er allerlei variaties van de kanelbullar op de markt gekomen. De cinnamon rolls die we vandaag de dag in Nederland kennen zijn een soort mix van een Noord-Amerikaans ontbijtgerecht, een Britse zoetigheid en de oorspronkelijke Scandinavische kanelbullar. Inmiddels is er zelfs een heuse feestdag voor dit heerlijke broodje in Zweden opgericht: sinds 1999 vieren ze daar op 4 oktober Kanelbullens Dag. Wanneer je al bekend bent met deze broodjes weet je meteen waar we het over hebben. Heb je nog geen idee, maar ben je wel benieuwd naar cinnamon rolls? In dat geval is dit recept uit de Airfryer óók ideaal voor jou. Dit zoete gerecht is namelijk heel gemakkelijk om te maken.

Extra tip: voor een extra kruidige smaak kun je een beetje kardemom gebruiken in dit recept. Officieel is kardemom onlosmakelijk verbonden met de kanelbullar. Je moet er echter wel van houden!

Dit recept is bedoeld voor zes cinnamon rolls. Natuurlijk kun je het recept aanpassen voor meer of minder kaneelbroodjes.

Ingrediënten

Voorbereidingstijd: 10 minuten

Bereidingstijd: 8 minuten

Handig om te hebben: kwastje

  • 1 blik croissantdeeg
  • 50 gram zachte (room)boter
  • 1 eetlepel kaneel
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker

Ingrediënten voor het glazuur:

  • 100 gram poedersuiker
  • 2 eetlepels volle melk
  • 1 theelepel vanille-extract

Extra tip: in dit gerecht kun je rozijnen toevoegen als je dat lekker vindt. Ook noten, zoals pecannoten, passen erg goed bij kaneelbroodjes.

Bereiden

  1. Verwarm de Airfryer voor op 180 graden.
  2. Meng de zachte roomboter goed met de kaneel. Maak het blik croissantdeeg open en rol deze helemaal uit.
  3. Smeer het deeg met een kwastje in met het mengsel van boter en kaneel. Dit mag best royaal. Strooi daar bovenop de suiker.
  4. Rol het deeg op, zodat er een soort broodrol ontstaat. Smeer de naad vervolgens zo goed mogelijk dicht.
  5. Snijd zes plakken uit de deegrol en verdeel deze over het oppervlak van het mandje van de Airfryer.
  6. Bak de cinnamon rolls af in ongeveer acht minuten. Met deze tijd worden ze lekker krokant.
  7. In de tussentijd kun je het glazuur maken. Meng de poedersuiker met de melk en het vanille-extract in een kommetje tot een plakkerig mengsel.
  8. Verdeel dit mengsel met een paar sierlijke bewegingen over de cinnamon rolls zodra ze klaar zijn.

Extra tip: wil je de cinnamon rolls liever iets zachter? Houd dan een baktijd van zes minuten aan. Cinnamon rolls zijn heerlijk bij de koffie of thee, maar ook heel lekker als tussendoortje of zoet ontbijt.

Zo’n zoet gerecht uit de Airfryer is nog eens wat anders dan het standaard bordje friet. Niet dat dat niet lekker is natuurlijk; er zijn genoeg overheerlijke recepten uit de Airfryer die het maken waard zijn, zowel zoet als hartig. Het grote voordeel hiervan is dat koken op deze manier heel eenvoudig is. Je moet alleen even goed weten hoe je Airfryer werkt. We kunnen je in ieder geval één ding verklappen: het is ontzettend gemakkelijk om zo’n apparaat te bedienen. Je hebt heel weinig afwas, een smakelijk en gezond(er) gerecht en tijd over om andere dingen te doen. Fijner kan haast niet!

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0