Niets zo lekker als een plak vers gebakken bananenbrood. Het geheim van goed bananenbrood zit hem in rijpe bananen. Hoe rijper hoe beter. Dit is dus een ideaal recept voor die tros bananen die je al de hele week lang zielig vanaf de fruitmand zit aan te staren. Ze krijgen een nieuw leven in dit heerlijke bananenbrood!
Bananenbrood is niet alleen een goede manier om oude bananen nog te gebruiken. Het is ook gewoon super lekker en de ideale cake om in de Airfryer te maken. Het vergt amper voorbereiding, draagt bij aan je portie fruit voor de dag en het hele huis zal er heerlijk door ruiken. Bananenbrood is lekker bij het ontbijt, of als cake bij de koffie, of ‘s avonds als toetje na het avondeten, samen met een bol vanille ijs.
Voor dit recept heb je een ovenschaal nodig die in het mandje van je Airfryer past. Je kunt ook uitkijken naar de speciale Airfryer accessoires om makkelijk direct in de Airfryer cakes en muffins te kunnen bakken.
Ingrediënten
Bereidingstijd: 10 minuten + 35 minuten oventijd
- 2 rijpe bananen (liefst al met bruine vlekken op de schil en erg zacht)
- 100g zachte boter
- 100g bruine suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 eieren, losgeklopt
- 200g bloem
- ½ theelepel bakpoeder
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1 snufje zout
- 1 eetlepel olie (kokos of zonnebloem olie)
De ingrediënten hierboven maken het basis recept voor bananenbrood uit de Airfryer. Je kunt vervolgens aan de slag met extra ingrediënten naar jouw smaak om het bananenbrood nóg lekkerder te maken. Bijvoorbeeld een (of meerdere) van de volgende:
- 50g chocoladestukjes (of 50g pure chocoladereep, in grove stukjes gehakt)
- 1 handje walnoten, in kleinere stukjes gehakt
- 100g kokos vlokken
- 100g rozijnen
- 1 handje bosbessen
Bereiden
- Vet de cakevorm of je Airfryer bakmandje in met wat olie.
- Pel de bananen en prak ze met een vork fijn in een ruime kom.
- Voeg de zachte (bijna vloeibare) boter, de suiker en de vanillesuiker toe aan de bananen, meng goed door.
- Voeg de bloem, het bakpoeder, de kaneel en het zout toe aan de kom. Je kunt eventueel de bloem boven de kom zeven, om klontjes te voorkomen. Meng alles weer goed door, zodat je een egaal geheel krijgt.
- Voeg nu de extra ingrediënten toe, indien gewenst (kokos vlokken, chocoladestukjes etc.) en roer door.
- Schep het mengsel in de cakevorm of het Airfryer bakmandje.
- Bak de cake in de Airfryer op 160 graden voor 30-35 minuten.
- Controleer of de cake klaar is door tegen het einde een satéprikker of een dun mes in het midden van de cake te steken. Komt deze er droog uit, dan is het bananenbrood klaar.
- Haal de cake uit de Airfryer en laat deze even afkoelen. Je kunt de cake makkelijk tot een week bewaren in een afgedekte container.
Let op, omdat het verwarmingselement in de Airfryer vlak boven het mandje zit, zal de bovenkant van de cake sneller bakken dan de onderkant. Zorg er dus voor dat de onderkant ook zeker klaar is. Je kunt eventueel de cake halverwege op zijn kop leggen voor een egaal resultaat, of de bovenkant van de cake met een stukje aluminiumfolie bedekken.