Gehaktballetjes doen het altijd goed. Ze zijn lekker met wat aardappels en een frisse salade, of bijvoorbeeld boven op een bord met spaghetti bolognese. Of als hapje tijdens een borrel, met wat prikkers erbij. In de Airfryer kun je heel makkelijk gehaktballetjes bereiden. Ze komen er heerlijk mals van binnen en een beetje knapperig van buiten uit, precies wat je wilt bij gehaktballetjes.
In de Airfryer zijn de gehaktballetjes, door de hete lucht circulatie in het apparaat, extra snel en gelijk aan alle kanten klaar. Heerlijk wanneer je niet te veel tijd hebt, maar toch een lekkere maaltijd op tafel wilt zetten. Zorg ervoor dat je simpelweg altijd wat gehakt in huis hebt en speel met de rest van de ingrediënten. Voeg bijvoorbeeld wat gerookte paprikapoeder toe voor een smoky touch, een eetlepel Italiaanse kruiden voor een extra smaak dimensie, of wat chilivlokken voor een spicy kick.
Ingrediënten
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Baktijd: 15 minuten
- 1 kilo half-om-half gehakt
- 1 ui, gepeld en in grove stukken gehakt
- 3 tenen knoflook
- 1 handje verse peterselie (of 1 theelepel gedroogde peterselie)
- 1 ei, losgeklopt
- 100 g geraspte Parmezaanse kaas
- 1 eetlepel Balsamico azijn
- 1 eetlepel sojasaus
- ½ theelepel zout
- ¼ theelepel (versgemalen) peper
Bereiden
- Doe de ui, knoflook en peterselie in een keukenmachine en vermaal ze tot kleine stukjes. Heb je geen keukenmachine, hak ze dan zo fijn mogelijk met een mes.
- In een ruime kom, meng het gehakt, het uienmengsel, het ei, de Parmezaanse kaas, de azijn, de sojasaus, het zout en de peper door elkaar. Hier gebruik je het beste je handen voor, zorg dat alles goed met elkaar gecombineerd wordt.
- Neem vervolgens steeds een klein stukje van het gehaktmengsel en rol hier een balletje van.
- Verwarm de Airfryer even een paar minuten voor op 200 graden en spray het Airfryer mandje in met wat olie.
- Leg dan een laag balletjes in het Airfryer mandje. Zorg dat alle gehaktballetjes een stukje van elkaar liggen, zo zullen ze allemaal egaal gebakken worden en een lekker knapperig korstje krijgen.
- Bak de gehaktballetjes 10 tot 12 minuten in de Airfryer. Om te checken of ze inderdaad klaar zijn, kun je er altijd eentje even opensnijden, om te zien of het vlees van binnen ook gaar is. Heb je een vleesthermometer, dan controleer je hiermee of de temperatuur in de binnenkant van de balletjes minstens 70 graden is.
- Haal de balletjes uit de Airfryer en serveer ze gelijk, of houd ze even warm terwijl je een volgende lading balletjes in de Airfryer stopt.
Omdat je met dit Airfryer gehaktballetjes recept heel veel gehaktballetjes maakt, is het fijn om te weten dat je deze balletjes heel makkelijk in de vriezer kunt bewaren. Hiervoor leg je de overgebleven (rauwe) gehaktballetjes met een beetje afstand van elkaar op een met bakpapier bedekte bakplaat. Plaats de bakplaat vervolgens in de vriezer en wacht tot alle balletjes bevroren zijn. Stop ze dan in een plastic zakje of bakje en bewaar ze in de vriezer. Het ontdooien en bakken van de balletjes doe je dan uiteraard weer in de Airfryer, met enkel een paar minuten extra baktijd (omdat ze bevroren zijn). Lekker makkelijk en snel!