Hele gebakken kip uit de Airfryer – makkelijk, snel en overheerlijk

Naast de beroemde loaded fries, is een hele gebakken kip een van de beste manieren om je Airfryer te gebruiken. Met sappig en mals vlees van binnen en de lekker knapperige laag van buiten, kun je niet mis gaan. En het fijne is dat het ook nog eens onwijs makkelijk en snel is! De voorbereiding van de kip is zo gebeurd en dan is het simpelweg afwachten, terwijl het ondertussen heerlijk begint te ruiken in huis. Ideaal voor de zondag maaltijd. 

De truc van de hele kip uit de Airfryer is uiteraard dat hij er helemaal in past. Zorg dus dat je een kip koopt die niet te groot is voor het mandje voor jouw Airfryer. Met een extra grote Airfryer, bijvoorbeeld de Airfryer XL van Philips, ben je een stukje flexibeler. Heb je echter minder mensen aan tafel, ga dan gewoon voor een kleiner kippetje. Of je gebruikt de restjes voor een lekkere kip salade voor lunch de volgende dag!

Ingrediënten

Voorbereidingstijd: 10 minuten

Baktijd: 1 uur

  • 1 hele kip (dit recept gaat uit van een kip van ongeveer 1,4kg)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel zout
  • 1 theelepel versgemalen peper
  • 1 theelepel (gerookte) paprika poeder
  • 2 theelepels Italiaanse kruiden
  • 1 theelepel knoflookpoeder

1 theelepel uienpoeder

Optioneel: ½ theelepel chilipoeder

Wil je zeker weten dat de kip niet te veel uitdroogt tijdens het bakken en een extra knapperig velletje? Leg de kip dan de nacht van te voren in een ruime schaal met lauwwarm water en ongeveer 100 g tafelzout. Roer het zout goed door zodat het helemaal is opgelost, voordat je de kip in het water plaatst. Haal de kip er voor de bereiding uit het water en dep deze goed droog met keukenpapier.

Bereiden

  1. Verwarm de Airfryer voor op 180 graden.
  2. Maak de kip schoon van binnen en dep deze droog met keukenpapier.
  3. Mix alle specerijen en het zout in een kommetje, voeg de olijfolie toe en meng goed door elkaar.
  4. Verspreid de specerijenmix over de gehele buitenkant van de kip. 
  5. Leg de kip met de poten naar beneden (en dus met de borst omhoog) in het mandje van de Airfryer. Zet de timer voor 40 minuten. 
  6. Na 40 minuten, draai de kip om (nu met de poten naar boven) en zet de timer opnieuw, ditmaal voor 20 minuten. 
  7. Na 20 minuten, controleer met een vleesthermometer of de binnenkant van de kip tenminste 75 graden celsius heeft bereikt. Je kunt altijd de kip nog 10 minuten langer in de Airfryer laten bakken, als deze nog iets meer tijd nodig heeft. 
  8. Haal de kip uit de Airfryer en serveer deze op een mooie schaal. Laat de kip ongeveer 10 minuten afkoelen voordat je deze aansnijdt. Geniet!

Altijd een beetje moeite met het aansnijden van een hele gebakken kip? Zo ga je te werk:

  • Zorg dat je een scherp mes en een vleesvork bij hand heb. 
  • Houd de kip stabiel met de vleesvork en snijd aan beide kanten de poten eraf. 
  • Snijd vervolgens door het gewricht van de poten heen, zodat je twee stukken hebt. 
  • Voor de kippenborsten snijd je eerst boven de vleugels in de kip, maak dan een lange snede over de lengte van de kip en verwijder de stukken vlees. 
  • Snijd de vleugels van de kip. 
  • Verspil niets! Wist je dat je van het overgebleven kippen carcas heerlijke kippensoep kunt maken?

 

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0