Een groot deel van de mensen gebruikt de Airfryer voor het maken van lekkere, knapperige frietjes en snacks. Het gemak van de heteluchtfriteuse komt hierbij goed naar voren; het enige dat je hoeft te doen, is de friet in de mand van de Airfryer te doen en het apparaat in te stellen. Voordat je het weet, heb je de meest smakelijke patat op tafel staan. Heb je zin om eens goed uit te pakken met een bord friet? Dan zijn loaded fries waarschijnlijk helemaal jouw ding. Loaded fries zijn frietjes die loaded zijn met allemaal lekkere ingrediënten. Van geraspte kaas tot lenteuitjes en van blokjes tofu tot runderstoof. Niets is te gek bij loaded fries.
Friet uit de Airfryer is al veel minder vet dan wanneer je het in een gewone frituurpan maakt. Om je patatgerecht van nog wat meer vitaminen te voorzien, is het aan te raden om je loaded fries met lekker veel groente te combineren. Wat dacht je van een bord patat met smakelijke pittige kip, frisse groentes en chilisaus? Dit healthy fastfood gerecht voelt als een zogeheten cheatmeal zonder dat het daadwerkelijk heel slecht voor je is. Binnen dit recept kun je ook nog eens variëren. Ben je bijvoorbeeld vegetariër? Kies dan voor vegetarische kipstukjes in plaats van kipdijfilet.
Extra tip: maak dit recept nog gezonder door de gewone friet te vervangen door zoete aardappelfriet. Dat is ook nog eens hartstikke lekker!
Dit recept is voor 4 personen. Wil je voor meer personen zo’n heerlijk bord loaded fries maken? Verdubbel dan de ingrediënten in verhouding.
Ingrediënten
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Opmaaktijd: 5 minuten
- 1 kilo diepvriesfriet voor de Airfryer
- 6 kipdijfilets of 4 kipfilets
- 1 rode peper
- Zak ijsbergsla
- Zak rucola
- 1 komkommer
- Bakje cherrytomaatjes
- 1 rode ui
- Scheutje olijfolie of bakboter om in te bakken
- Peper en zout naar smaak
- 2 eetlepels zoete chilisaus
- 2 teentjes gehakte knoflook
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1 theelepel Thaise vissaus
- Paar scheutjes knoflooksaus
Tip: je kunt ook andere groente gebruiken voor dit gerecht, zoals schijfjes wortel, reepjes paprika of blokjes avocado.
Bereiden
- Verwarm de Airfryer voor op de hoogste stand.
- Breng een pan met water aan de kook. Laat de kip(dij)filet hierin koken in 15 minuten.
- Doe tijdens het koken van de kip de chilisaus, gehakte knoflook, sojasaus, ketjap manis en de vissaus samen in een kommetje. Meng het geheel tot een stroperige saus. Voeg hier enkele ringetjes van de rode peper aan toe. Zet het bakje apart.
- Doe de zak friet in de Airfryer. Gemiddeld moet diepvriesfriet 9 minuten bakken in de Airfryer. Kijk altijd even op de zak hoe lang de bereidingstijd is.
- Pak de komkommer, ui, tomaatjes en de overige rode peper en snijd alle groente in reepjes, blokjes of andere vormen.
- Haal de kip na 15 minuten uit de pan en snijd deze op een snijplank in hele kleine reepjes. Het mag een soort pulled chicken worden, dus maak het zo klein mogelijk.
- Bak de reepjes kip nog even aan in een koekenpan met een scheutje bakboter of olijfolie. Doe de saus erbij en laat het geheel even goed marineren.
- Zodra de friet uit de Airfryer klaar is, kan het opmaken van de loaded fries beginnen. Pak een ruim bord of een schaal en leg daar een laag ijsbergsla op. Vervolgens maak je een laag patat met daar bovenop de verse groente. De kip in pittige saus met een beetje knoflooksaus is de laatste laag en voila! Je loaded fries met spicy chicken is klaar. Eet smakelijk!
Extra tip: bij deze spicy chicken zijn gehakte cashewnoten ook ontzettend lekker. Of kies voor een kant-en-klaar bakje met Seroendeng. Dat is een strooisel van geroosterde kokos, pinda’s en geurige specerijen.
Zoals je hierboven hebt gelezen, heb je voor dit recept de standaard Airfryer mand nodig. Deze bakmand zit vrijwel bij iedere Airfryer inbegrepen. Je kunt echter nog wel andere Airfryer accessoires scoren, waarmee je andere soort recepten kunt maken. Met een speciaal bakblik bak je bijvoorbeeld lekkere cake uit de Airfryer en met een speciale grillplaat grill je de heerlijkste vlees- en visgerechten.